Nem húsevőként néha az a legnagyobb feladat, hogy az amúgy tetszetős, de húsos ételeket miként varázsoljam át vega változatra. Ezúttal a jól ismert Hortobágyi húsos palacsinta receptje kerül elő, egy kissé másképp: gombával és sajttal. A palacsinta, mint olyan a legtöbb ember képzeletében amúgy is lekváros, kakaós, vagy Nutellás változatban él. Ám a sós palacsinták előételként, vagy akár főételként is megállják a helyüket.
Hozzávalók a palacsinta tésztához:
20 dkg liszt
3 dl tej
kb. 2 dl szódavíz
2 egész tojás
csipetnyi só
1/2 dl étolaj
Hozzávalók a töltelékhez:
4-5 fej gomba
1 kis fej lila hagyma
1evőkanál tejföl
1 doboz tejszín
10 dkg parmezán
csipetnyi só
őrölt bors
petrezselyem
olívaolaj
Hozzávalók a szószhoz:
1 fej vöröshagyma
paradicsom
paprika
fűszerpaprika
gulyás krém
só
bors
őrölt kömény
Elkészítés:
A palacsinta elkészítése igazából teljesen egyszerű. Fogunk minden hozzávalót, egybe öntjük, kevergetjük és a végén lesz belőle egy massza. Az állaga kicsit legyen sűrűbb, mint az édes palacsintáké. Ezután palacsintasütőben kisütni, dobálni, forgatni, ki mit tud.
A töltelékhez a kis fej lila hagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk. Hozzá adjuk a felaprított gombát, ízesítjük sóval, borssal. Ha már megpárolódott, de még roppanós a gomba, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a petrezselymet, hozzáadjuk a parmezánt, a tejfölt és felöntjük egy kis tejszínnel. Ezzel a töltelék is kész, melyet lehet halmozni a kész tésztába.
Hogy meglegyen a Hortobágyi palacsinta összhatása, az öntethez egy pörkölt alapot kell készíteni. Az apróra vágott vöröshagymát az olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve mehet bele a fűszerpaprika. Felengedjük vízzel és visszatesszük a tűzhelyre, hozzá adjuk az apróra vágott paradicsomot és a paprikát. Jól összefőzzük, sóval, borssal, kevés őrölt köménnyel és gulyás krémmel ízesítjük. 1 evőkanál tejfölt és 1,5 evőkanál lisztet még hozzáadunk, egyet még rottyan, és ha ez is kész, akkor érdemes átturmixolni, hogy krémesebb legyen.
A megtöltött palacsintákat tűzálló tálba rakjuk, a szósszal leöntjük (ne mindet, maradjon a tálaláshoz is) és a sütőben, 200 fokon, kb. 8-10 perc alatt összesütjük.
Ötlet és megvalósítás: Salsi