A karácsony elképzelhetetlen a mézeskalács illata és íze nélkül. Az elkészítésétől sem kell megijedni, csak ismerni kell néhány titkot. Ha ezek birtokában vagyunk, akkor a fahéjas, gyömbéres, illatozó finomság a jutalom. A süti pedig nemcsak a tányéron, hanem a karácsonyfán is jól mutat.
Titok 1: Akármelyik mézeskalácsreceptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.
Titok 2: A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg méz
10 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
5 g őrölt gyömbér
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt szegfűszeg
5 g kakaópor
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
1 db tojás
csipetnyi só
Hozzávalók a cukormázhoz:
1 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. A méztől talán kicsit nehéz lesz, de muszáj vele küzdeni. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk. A hűtős pihenő után a tésztát kinyújtjuk körülbelül fél cm vastagságúra, majd jöhetnek a mézeskalácsformák és a szaggatás. Az alakzatok tárháza végtelen: fenyőfa, csillag, szív, rénszarvas, hópihe stb. A kiszaggatott tésztát tepsibe rakjuk, és megkenjük őket tojással. Kb. 200 fokon rövid ideig addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.
Titok 3: Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. Ettől lesz a tésztánk szép fényes.
Titok 4: Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.
A díszítéshez a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. A cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez, és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le. Ha nincs otthon nyomózsákunk, egy sima nejlon zacskó, vagy a sütőpapírból rögtönzött tölcsér is megteszi. Megtöltjük, és tetszés szerint díszítjük a süteményeket.