HTML

Miről szól a vegAmour

Csak kotyvasztok. Ha jól sikerül, azt alkotásnak nevezem. Nem szeretek órákig ácsorogni a konyhában, ám ami elkészül, az legyen finom és különleges. Ja igen, hús nélkül. Hogy miért? Mert az állatokat inkább csak simogatom. A halat nem. Azt néha megeszem. A pacalpörkölt vagy a töltött káposzta receptjét itt ne keresd! De ha kételkedsz, hogy hús nélkül is ehetsz finomat, akkor figyelj!

Címkék

Afrika (1) afrodiziákum (1) ananász (1) ásvány (1) avokádó (1) avokádókrém (1) Balaton (1) banán (3) bazsalikom (2) bébispenót (1) Boccaccio (1) bor (1) brokkoli (2) Budai Vár (1) Budapest (2) burgonya (3) burgonyapüré (1) búza (1) camembert (1) citrom (1) csoki (2) csokoládé (1) desszert (4) dinnye (1) dió (4) Donal (1) édesség (1) egészség (2) egyszerű (1) eper (3) Erdély (1) étcsokoládé (2) Facebook (1) fahéj (1) fánk (3) farsang (3) fesztivál (2) feta (1) fettuccini (1) Food Network (2) frittata (1) fusili (1) fűszer (1) gasztroprogram (6) gesztenye (1) gofri (1) gomba (5) Görögország (1) gyümölcs (1) hal (1) Halloween (1) hortobágyi (1) ital (1) kálcium (1) karácsony (4) karfiol (1) keksz (4) kelesztés (1) kelt tészta (1) koktél (1) kókusz (1) kókuszzsír (1) konyha (1) krumpli (1) krumplilángos (1) kürtőskalács (1) kuszkusz (1) laktózmentes (1) lángos (1) lasagne (1) lazac (3) lekvár (3) lepény (1) leves (3) liszt (1) málna (2) mandula (1) mascarpone (2) medvehagyma (1) meggy (1) mézeskalács (1) Mikulás (1) Milka (1) muszaka (1) narancs (1) Nutella (2) Oreo (1) ősz (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (4) pálinka (1) panini (1) paradicsom (3) paradicsomleves (1) parmezán (1) petrezselyem (1) Philadelphia (2) pirítós (1) pite (1) pogácsa (3) pörkölt (1) puding (1) recept (51) répa (1) rizs (1) rizsfelfújt (1) rozé (1) rukkola (3) sajt (12) sajtkrém (2) sajtkrémleves (1) sajtkrokett (1) saláta (3) snidling (2) sóska (1) spárga (1) sütemény (7) sütés (1) sütőtök (1) szendvics (3) szénhidrát (1) szezámmag (1) tagliatelle (1) tej (1) tejföl (2) tél (1) tészta (8) tévé (1) tócsni (1) tojás (2) tök (2) tökmag (2) tonhal (1) tönköly (2) torta (1) turmix (1) túró (6) túrógombóc (1) túrós batyu (1) vanília (3) vega (2) vilagiz (5) vinetta (1) vitamin (1) vodka (1) Zamárdi (1) zeller (1) zöldség (2) zsemle (1) Címkefelhő

Legjobb receptes blogok

A karácsony elképzelhetetlen a mézeskalács illata és íze nélkül. Az elkészítésétől sem kell megijedni, csak ismerni kell néhány titkot. Ha ezek birtokában vagyunk, akkor a fahéjas, gyömbéres, illatozó finomság a jutalom. A süti pedig nemcsak a tányéron, hanem a karácsonyfán is jól mutat.

IMG_20131214_153939_vega.jpg

Titok 1: Akármelyik mézeskalácsreceptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.

Titok 2: A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg méz
10 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
5 g őrölt gyömbér
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt szegfűszeg
5 g kakaópor
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
1 db tojás
csipetnyi só

Hozzávalók a cukormázhoz:

1 db tojásfehérje
20 dkg porcukor

IMG_20131214_132719_vega.jpg
Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. A méztől talán kicsit nehéz lesz, de muszáj vele küzdeni. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk. A hűtős pihenő után a tésztát kinyújtjuk körülbelül fél cm vastagságúra, majd jöhetnek a mézeskalácsformák és a szaggatás. Az alakzatok tárháza végtelen: fenyőfa, csillag, szív, rénszarvas, hópihe stb. A kiszaggatott tésztát tepsibe rakjuk, és megkenjük őket tojással. Kb. 200 fokon rövid ideig addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.

Titok 3: Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. Ettől lesz a tésztánk szép fényes.

Titok 4: Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.

IMG_20131214_141745_vega.jpg
A díszítéshez a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. A cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez, és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le. Ha nincs otthon nyomózsákunk, egy sima nejlon zacskó, vagy a sütőpapírból rögtönzött tölcsér is megteszi. Megtöltjük, és tetszés szerint díszítjük a süteményeket.

Címkék: karácsony recept sütemény fahéj mézeskalács

komment

süti beállítások módosítása