Nem árt odafigyelni, hogy a karácsonyi süteménydömping között egyensúlyt találjunk a választékban. A sok édes után ki az, aki ne kívánna egy kis sósat is? Erre tökéletesen megfelel a jól ismert sajtos pogácsa receptje, de egy kicsit „karácsonyiasítsunk” rajta. Vegyük elő újra a mézeskalácsformákat, és rakjuk el messzire a cukortartót.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
6 evőkanál tejföl
20 dkg sajt reszelve
30 dkg margarin vagy vaj
1 evőkanál só
szezámmag és/vagy tökmag
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A sajtot a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk. Hagyhatjuk pihenni, de akár azonnal ki is nyújthatjuk a tésztát kb. 1 cm vastagságra. A sütőformák segítségével kiszaggatjuk, majd megkenjük tojássárgájával, és a megszokott reszelt sajt helyett ezúttal tökmagot és szezámmagot szórunk a tetejére. Ha ez kész, mehet a sütőbe,180 fokon 15-20 percig sütjük.