A karfiol a vadkáposzta egy termesztett változata. Elsősorban Európában népszerű zöldség, amelynek húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül – írja a Wikipédia. Szóval, aki eddig csak annyit tudott a karfiolról, hogy finom, főleg rántva, egy kis tartármártással, annak most érdemes figyelnie.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
pirospaprika
olaj
só
bors
Elkészítés:
A karfiolt rózsákra szedjük, és jól megmossuk. Olajban a hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a paprikát, sót, és 3 dl vízzel felengedjük. Ebbe a lébe tesszük a karfiolt, puhára főzzük, majd tejföllel dúsítjuk. Ízlés szerint borssal még ízesítjük. Vigyázzunk, mert a karfiol hamar megfő. Ne szedjük szét nagyon apróra, és ne főzzük túl, mert akkor csak egy karfiolpépet kapunk, és bár az is finom lehet, gusztusosabb, ha felismerjük az eredeti zöldséget. A köret rizs, tészta, de még nokedli is lehet. Az én választásom ezúttal a fusilire esett, mert egyszerűen csak közepesen puhára kell főzni.