A zeller jól ismert gyógy- és fűszernövényünk. Kiváló vízhajtó tulajdonsága mellett ízletessé teszi ételeinket. Már az ókori görögöknél nagy tisztelete volt a zellernek. Az atlétikai versenyek győzteseit virágcsokor helyett néhány zellerlevéllel jutalmazták. Én most mégsem vázába tettem, hanem inkább a fazékba.
Hozzávalók:
½ kg zeller
1 db fehérrépa
1 db sárgarépa
2 db burgonya
1 fej hagyma
2 dl főzőtejszín
1 húsleveskocka
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A hagymát olajon megfuttatjuk, és hozzáadjuk a vékony szeletekre felkockázott répákat és a zellert. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a krumplit, felöntjük vízzel, és mehet bele a leveskocka és a fűszerek. Puhára főzzük, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és megvárjuk, amíg forrni kezd. Pirított zsemlekockákkal és petrezselyemmel tálaljuk.
Ötlet és megvalósítás: Salsi