A brokkolinak fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Mégis, amikor alapanyagot választunk az ételhez, nem ez az első szempont, amire gondolunk. Ízlik vagy nem ízlik? A brokkoli gyakrabban a nem kategóriába tartozik, pedig nagyon finom tud lenni. Sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint, de kalcium- és vastartalma is jelentős.
Hozzávalók a tésztához:
300 g brokkoli
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
1 tojás
parmezán
tészta
só
bors
szerecsendió
Hozzávalók a sajtgolyóhoz:
25 dkg trappista
2 tojásfehérje
zsemlemorzsa
só
bors
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és sós vízben 3-4 percig blanchírozzuk (forró vízből bele a hidegbe), leszűrjük, és félretesszük hűlni. Egy tálban a tejszínt a tejföllel és a tojássárgájával összekeverjük, majd beleszórjuk a parmezánt, és fűszerezzük. Közben a tésztát is megfőzzük, és ha kész, lehet mindent összeönteni egy kivajazott, hőálló tálba. A tetejét még megszórjuk reszelt sajttal, és mehet a 200 fokos sütőbe.
Ameddig a tészta sül, a megmaradt tojásfehérjét habbá verjük (nem kell teljesen keményre). Sózzuk, borsozzuk, és belekeverünk annyi reszelt sajtot, hogy jó kemény masszát kapjunk. Diónyi golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Ötlet és megvalósítás: Salsi