A feta sajt nélkülözhetetlen alapanyaga a görög konyhának, mi magyarok viszont leginkább csak a görög saláta jóvoltából ismerjük és fogyasztjuk. Ideje kivételt tenni. Töltsük meg vele a gombafejeket, süssük meg, és élvezzük a fanyar és sós ízek kombinációját.
Hozzávalók a gombához:
6-8 db nagyobb gomba
1 db hagyma – újhagyma
250 g feta sajt
1 evőkanál tejföl
bors
olívaolaj
Hozzávalók a püréhez:
1 kg burgonya
2 dl tejszín
8 dkg vaj
8 dkg dió
só
Elkészítés:
Meghámozzuk a krumplit, összevágjuk kockára, és sós vízben feltesszük főni. A gombafejeket megmossuk, kitépkedjük a szárukat. A fejeket félretesszük, a szárat apróra vágjuk, és a szintén apróra vágott hagymával kevés olajon megsütjük. Ha ez kész, belekeverjük a feta sajtot. Mivel ez a sajt önmagában is elég sós, plusz sót nem igényel, sőt, egy kanál tejföllel még enyhíthetünk is az ízén, és krémesebbé is válik. Megtöltjük a masszával a gombafejeket, és enyhén kiolajozott tepsiben 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
A megfőtt krumpliról leszűrjük a vizet. Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, az apróra vágott diót, és ízlés szerint sózzuk. Ezután krumplinyomóval pépesítjük, de az igazán krémes püré érdekében kézi mixerrel is átdolgozhatjuk.