Itt a medvehagymaszezon. A növény arról kapta a nevét, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják, és valljuk be, tudnak valamit ezek az állatok! Egyre több háztartásban fogyasztják, hiszen nemcsak finom, de sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva, vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Esetleg magokkal összeturmixolva pestóként, vagy éppen megsütve pogácsában.
Hozzávalók a rudakhoz:
50 dkg liszt
1 csokor medvehagyma (de ízlés szerint, lehet több vagy kevesebb)
2 tojássárgája
1 dl tejföl
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dkg cukor
só
Hozzávalók a mártogatós szószhoz:
2 dl tejföl
1 evőkanál mustár
só
bors
oregánó
Elkészítés:
A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, és mehet bele a többi hozzávaló. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fél óráig pihentetjük. Ezután a tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, majd kissé összelapítjuk. Így is pihentetjük még 20 percig, majd ha ez is letelt, ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával. Az előző technikával felcsavarjuk, majd 1 cm vastagságra nyújtjuk. A tetejét késsel bevagdossuk, majd csíkokra vágjuk. A tepsiben még megkenjünk tojássárgájával, majd 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük.
A mártogatós szószt úgy ízesítjük, ahogy kedvünk tartja. Lehet fokhagymás, oregánós, vagy csak natúr tejfölös, az eredmény ugyanaz: nem lehet abbahagyni!