A jellegzetesen lila színű zöldség számtalan névvel rendelkezik: tojásgyümölcs, kékparadicsom, tojáscsucsor, törökparadicsom - ez mind a padlizsán. Utóbbi elnevezés arra is utal, hogy Magyarországra török közvetítéssel került. Az elmúlt években egyre népszerűbb a magyar konyhákban is, leginkább krémet készítünk belőle. A bolgárok kjopulu néven készítik, az arab országokban baba ghanoush néven szolgálják fel, míg idehaza talán a legismertebb az erdélyi vinetta, illetve zakuszka. A padlizsánkrémre is igaz az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, ez esetben íz. De, ami jó, az mindenhol jó!Hozzávalók:
0,5 kg padlizsán
2 kávés kanál só
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg majonéz
ízlés szerint feketebors
Elkészítés:
Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Amíg sül a padlizsán a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. Amikor a padlizsánok megsültek, a belüket egy króm kanállal kikaparjuk, és króm villával összetörjük. Fontos, hogy ne alumínium konyhai eszközöket használjunk, mert attól megfeketedik a padlizsán. A pépes krémhez adjuk a hagymát, fokhagymát, majonézt, majd sózzuk és borsozzuk. Hogy még krémesebb legyen, kézi mixerrel összetörjük. Pár órát hagyjuk hülni a hűtőben, ezután már csak a kenyeret kell megpirítani hozzá. Friss paradicsommal a legjobb!