Az egész úgy kezdődött, hogy a polcon figyelt egy csomag – Milánóban vásárolt – fettuccini, és a hűtőben a friss sóska. Utóbbi főzelék változata nálam kerülendő, de csak lehet valami mást is készíteni ebből a fanyar ízű, jelentős C-vitamin tartalommal, és sok ásványi anyaggal rendelkező növényből? Lehetett! A zsenge levelek a legízletesebbek, ezeket elég csak alaposan megmosni. A nagyobb leveleket nehezebb tisztítani, ezeknél egyesével kell eltávolítani a szárat. Az elkészítése pofon egyszerű, az íz világa pedig egészen különleges.
Hozzávalók:
20 dkg sóskalevél
20 dkg gomba
fél fej hagyma
só
bors
olaj
kb 2-3 evőkanál tejföl
1 csomag fettuccini
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a sóskát. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés fokhagymát is adhatunk hozzá. Ezután a tűzről levéve kézi mixerrel pépesítjük. Kevés olajon a gombát is megsütjük, ízesítjük sóval és borssal. Hozzáadjuk a sóskapüréhez, jól összekeverjük, majd mehet bele a tejföl is. A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, és a végén a szósszal összekeverjük, vagy ráhalmozva tálaljuk.