HTML

Miről szól a vegAmour

Csak kotyvasztok. Ha jól sikerül, azt alkotásnak nevezem. Nem szeretek órákig ácsorogni a konyhában, ám ami elkészül, az legyen finom és különleges. Ja igen, hús nélkül. Hogy miért? Mert az állatokat inkább csak simogatom. A halat nem. Azt néha megeszem. A pacalpörkölt vagy a töltött káposzta receptjét itt ne keresd! De ha kételkedsz, hogy hús nélkül is ehetsz finomat, akkor figyelj!

Címkék

Afrika (1) afrodiziákum (1) ananász (1) ásvány (1) avokádó (1) avokádókrém (1) Balaton (1) banán (3) bazsalikom (2) bébispenót (1) Boccaccio (1) bor (1) brokkoli (2) Budai Vár (1) Budapest (2) burgonya (3) burgonyapüré (1) búza (1) camembert (1) citrom (1) csoki (2) csokoládé (1) desszert (4) dinnye (1) dió (4) Donal (1) édesség (1) egészség (2) egyszerű (1) eper (3) Erdély (1) étcsokoládé (2) Facebook (1) fahéj (1) fánk (3) farsang (3) fesztivál (2) feta (1) fettuccini (1) Food Network (2) frittata (1) fusili (1) fűszer (1) gasztroprogram (6) gesztenye (1) gofri (1) gomba (5) Görögország (1) gyümölcs (1) hal (1) Halloween (1) hortobágyi (1) ital (1) kálcium (1) karácsony (4) karfiol (1) keksz (4) kelesztés (1) kelt tészta (1) koktél (1) kókusz (1) kókuszzsír (1) konyha (1) krumpli (1) krumplilángos (1) kürtőskalács (1) kuszkusz (1) laktózmentes (1) lángos (1) lasagne (1) lazac (3) lekvár (3) lepény (1) leves (3) liszt (1) málna (2) mandula (1) mascarpone (2) medvehagyma (1) meggy (1) mézeskalács (1) Mikulás (1) Milka (1) muszaka (1) narancs (1) Nutella (2) Oreo (1) ősz (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (4) pálinka (1) panini (1) paradicsom (3) paradicsomleves (1) parmezán (1) petrezselyem (1) Philadelphia (2) pirítós (1) pite (1) pogácsa (3) pörkölt (1) puding (1) recept (51) répa (1) rizs (1) rizsfelfújt (1) rozé (1) rukkola (3) sajt (12) sajtkrém (2) sajtkrémleves (1) sajtkrokett (1) saláta (3) snidling (2) sóska (1) spárga (1) sütemény (7) sütés (1) sütőtök (1) szendvics (3) szénhidrát (1) szezámmag (1) tagliatelle (1) tej (1) tejföl (2) tél (1) tészta (8) tévé (1) tócsni (1) tojás (2) tök (2) tökmag (2) tonhal (1) tönköly (2) torta (1) turmix (1) túró (6) túrógombóc (1) túrós batyu (1) vanília (3) vega (2) vilagiz (5) vinetta (1) vitamin (1) vodka (1) Zamárdi (1) zeller (1) zöldség (2) zsemle (1) Címkefelhő

Legjobb receptes blogok

04.
február

Tönkölyfánk

audrey hepburn  | 

A farsangi fánk és tölcsérfánk receptje már szerepelt a repertoárunkban, ám ezúttal az egészségesebb változatra is gondoltunk. A tönkölybúza egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek nem hiányozhatnak a minőségi és egészséges étrendből.

20150201_101425_1.jpgKiválóan erősíti immunrendszert, könnyen emészthető, gazdag a rosttartalma, így tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedést. Vitamin- és ásványi anyag tartalma is figyelemre méltó: megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport, és kiemelkedően magas az E-vitamintartalma. A tönkölyből készült élelmiszerek kalcium-, magnézium-, foszfor-, és szeléntartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonák esetében. A fánk viszont kihagyhatatlan lekvár nélkül, bár még az étcsokit is bevetettük… Azért megéri ennyire elcsábulni.

20150201_145147_01.jpgHozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
25 dkg tönkölybúza liszt
10 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 csipet só
3 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2,5 dl langyos tej
olaj a sütéshez
lekvár és étcsokoládé a tálaláshoz

20150201_101415_1.jpgElkészítés:

A tönkölyfánk elkészítése ugyanúgy zajlik, mint bármelyik más fánké, csak az összetevőkben különbözik. Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk. A maradék tejből és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát gyúrunk, az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. A kelesztő tálat kiolajozzuk, és a tésztát duplájára kelesztjük. Ha ez kész, egy lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra lapogatjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és egy konyharuhával lefedjük. Fél órát kelesztjük még így is. A forró olajba a fánkokat úgy helyezzük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Lényeges, hogy az se maradjon el, hogy az ujjunkat benyomjuk a tészta közepébe, ez lesz a lekvár vagy a csoki helye. Kb. másfél percig sütjük, majd megfordítjuk, és még másfél perc, amíg elkészül. Ezután jöhet a plusz kalória. Porcukor, lekvár, vagy épp az olvasztott csokoládé.

Címkék: farsang búza recept tészta fánk desszert lekvár liszt étcsokoládé tönköly