Donal Skehan, akit az "új Jamie Oliverként" emlegetnek, a hétvégén Magyarországon járt, hogy a már nálunk is elérhető Food Network tévécsatorna számára készülő új sorozatához forgasson. Megkóstolta nálunk a lángost, a flódnit, a paprikás csirkét, ivott pálinkát, de azért főzött is.
A dublini születésű 28 éves Donalt a magyar nézők már ismerhetik a "Srác fakanállal" műsorból. A tehetséges fiú közel tíz évvel ezelőtt még popsztár szeretett volna lenni, aztán győzött a konyha. Gasztronómiai karrierje 2007-ben kezdődött, amikor elindította főzős blogját (Good Mood Food), és főzős videókat kezdett megosztani a YouTube-on, amelyek révén nagyon hamar nagyon népszerű lett. Ma már több saját műsora és szakácskönyve van, amelyekhez sokszor maga készíti az ételfotókat is.
Tavaly szerződést kötött a január óta már magyarul is elérhető Food Network tévécsatornával. A „Kövesd Donalt!” első, már leforgatott évadában Donal Vietnámban utazgatott, kóstolgatott és főzött. Most készül a sorozat második évada, a "Kövesd Donalt Európában!", amelyben Budapest volt az első forgatási helyszín.
Megmutatjuk, hogy – többek között – mit is készített: ragacsos banános, szezámos-kókuszos palacsinta, 4 személyre.
Hozzávalók:
A palacsintához:
100 gr sima liszt
egy csipet só
2 tojás
300 ml tej
2 evőkanál olvasztott vaj
A karamell öntethez:
75 gr vaj
100 gr nádcukor szirup
A karamellizált banántöltelékhez:
8 banán, meghámozva és hosszában kettévágva
2 evőkanálkanál porcukor
25 gr vaj
½ zöldcitrom
4 evőkanál cukrozott sűrített tej
4 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál pirított szezámmag, díszítésül
Elkészítés:
A palacsintatészta elkészítéséhez a lisztet és a sót egy előkészítő edénybe szórjuk, és a liszt közepébe egy kis gödröt vájunk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd hozzáadunk egy kis tejet és a vaj felét. A közepétől kiindulva habarjuk, fokozatosan elegyítjük a lisztet a tojással, a tejjel és az olvasztott vajjal. Amikor az egész lisztet bekevertük, erősen keverjük mindaddig, amíg egy sima, sűrű tésztát kapunk. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet.
A karamell öntet elkészítéséhez a vajat és a nádcukor szirupot egy kisebb főzőedénybe öntjük és felforraljuk. A gázt kisebbre vesszük és a keveréket kb. 3 percig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről és félretesszük. A banánokat porcukorban meghempergetjük, a vajat egy nem-tapadós (teflon) serpenyőben közepes tűzön megolvasztjuk. Beledobjuk a banánokat, s mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A sült banánt átrakjuk egy tányérra, és kevés zöldcitromlevet csavarunk rá.
A serpenyőt kitöröljük, visszatesszük közepes lángra és kikenjük egy kevéssel a maradék olvasztott vajból. A serpenyőbe öntünk egy merőkanálnyi palacsintatésztát, és serpenyőt addig döntögetjük ide-oda, míg az egyenletesen be nem fedi a serpenyő alját.
A palacsintát 1-2 percig sütjük, majd másik oldalára fordítjuk, és a lángot kicsire vesszük. A palacsintára helyezünk két darab karamellizált banánt, és a tetejükre egy-egy evőkanálnyi sűrített tejet csurgatunk. Ezt megszórjuk a kókuszreszelékkel és a palacsinta széleivel befedjük a tölteléket, azaz egy kis csomagot készítünk belőle. Ismét megfordítjuk, majd néhány percig sütjük, vigyázva arra, hogy 30 másodpercenként megfordítsuk. A megsült csomagocskát egy tányérra helyezzük, és melegen tartjuk, amíg a többit is elkészül.