Talán már egyre többen tudjátok, hogy a kuszkusz szó hallatán nem kell valami különleges és drága ételre gondolni, sokkal inkább valami finomra és egészségesre. A kuszkusz valójában a durumbúza darája, az észak-afrikai országok tradicionális eledele. Előnye nem csak abban rejlik, hogy gyorsan elkészíthető, hanem, hogy sokféle, hasznos tápanyagot tartalmaz.
A benne található szelén hatékony antioxidáns, amely szerepet játszhat a vérrögök és az erekben létrejövő plakkok kialakulásának megelőzésében. Káliumtartalma szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentheti, hiszen a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában tölt be fontos szerepet. És, ha ehhez még egy kis lazac is társul? Lehet, hogy örökké fogunk élni…
Hozzávalók:
120 g kuszkusz
30 dkg füstölt lazacfilé
4-5 fej nagyobb gomba
2 dl tejföl
olívaolaj
snidling
só
bors
petrezselyem
Elkészítés:
A lazacot kockákra vágjuk és kevés olívaolajon „fehérre” pirítjuk. Sót nem igényel, mert a füstössége miatt elég sós, de borsot szórhatunk rá. Ha kész, félre rakjuk és a gombákat mosás, szeletelés után ugyancsak megpirítjuk. Azért ne együtt tegyük ezt, mert a hal előbb elkészül, mint a gomba, így egyszerűbb, ha utána csak össze kell önteni a már kész alapanyagokat. Ekkor még lehet ízlés szerint ízesíteni. Közben a kuszkuszt forró, sós vízben főzzük ki. Kb. annyi vizet forraljunk, amennyi a kuszkusz, ebben 5 perc alatt elkészül. A végeredmény, pergős, nem tapadós köret, amit friss petrezselyemmel bolondíthatunk. Végül a szósz: a tejfölt kevés sóval és friss, vagy szárított snidlinggel keverjük össze és mehet az étek tetejére.