HTML

Miről szól a vegAmour

Csak kotyvasztok. Ha jól sikerül, azt alkotásnak nevezem. Nem szeretek órákig ácsorogni a konyhában, ám ami elkészül, az legyen finom és különleges. Ja igen, hús nélkül. Hogy miért? Mert az állatokat inkább csak simogatom. A halat nem. Azt néha megeszem. A pacalpörkölt vagy a töltött káposzta receptjét itt ne keresd! De ha kételkedsz, hogy hús nélkül is ehetsz finomat, akkor figyelj!

Címkék

Afrika (1) afrodiziákum (1) ananász (1) ásvány (1) avokádó (1) avokádókrém (1) Balaton (1) banán (3) bazsalikom (2) bébispenót (1) Boccaccio (1) bor (1) brokkoli (2) Budai Vár (1) Budapest (2) burgonya (3) burgonyapüré (1) búza (1) camembert (1) citrom (1) csoki (2) csokoládé (1) desszert (4) dinnye (1) dió (4) Donal (1) édesség (1) egészség (2) egyszerű (1) eper (3) Erdély (1) étcsokoládé (2) Facebook (1) fahéj (1) fánk (3) farsang (3) fesztivál (2) feta (1) fettuccini (1) Food Network (2) frittata (1) fusili (1) fűszer (1) gasztroprogram (6) gesztenye (1) gofri (1) gomba (5) Görögország (1) gyümölcs (1) hal (1) Halloween (1) hortobágyi (1) ital (1) kálcium (1) karácsony (4) karfiol (1) keksz (4) kelesztés (1) kelt tészta (1) koktél (1) kókusz (1) kókuszzsír (1) konyha (1) krumpli (1) krumplilángos (1) kürtőskalács (1) kuszkusz (1) laktózmentes (1) lángos (1) lasagne (1) lazac (3) lekvár (3) lepény (1) leves (3) liszt (1) málna (2) mandula (1) mascarpone (2) medvehagyma (1) meggy (1) mézeskalács (1) Mikulás (1) Milka (1) muszaka (1) narancs (1) Nutella (2) Oreo (1) ősz (1) padlizsán (1) padlizsánkrém (1) palacsinta (4) pálinka (1) panini (1) paradicsom (3) paradicsomleves (1) parmezán (1) petrezselyem (1) Philadelphia (2) pirítós (1) pite (1) pogácsa (3) pörkölt (1) puding (1) recept (51) répa (1) rizs (1) rizsfelfújt (1) rozé (1) rukkola (3) sajt (12) sajtkrém (2) sajtkrémleves (1) sajtkrokett (1) saláta (3) snidling (2) sóska (1) spárga (1) sütemény (7) sütés (1) sütőtök (1) szendvics (3) szénhidrát (1) szezámmag (1) tagliatelle (1) tej (1) tejföl (2) tél (1) tészta (8) tévé (1) tócsni (1) tojás (2) tök (2) tökmag (2) tonhal (1) tönköly (2) torta (1) turmix (1) túró (6) túrógombóc (1) túrós batyu (1) vanília (3) vega (2) vilagiz (5) vinetta (1) vitamin (1) vodka (1) Zamárdi (1) zeller (1) zöldség (2) zsemle (1) Címkefelhő

Legjobb receptes blogok

A Food Network tévécsatornán március 22-én indult az Anna Olson: Sütés című sorozat. Május végéig – minden hétköznap – lehet válogatni az isteni receptekből. Briós, fánk, rétes, kuglóf, gyümölcs- és csokitorta, mind terítékre kerül, hogy a nézők elleshessék a sütés tudományát, és lenyűgözhessék családtagjaikat, ismerőseiket. 

citromos_habospite_annaolson_fn.jpgHozzávalók:

A tésztához
1 bögre + 2 evőkanál finomliszt
1 evőkanál cukor
½ teáskanál só
½ bögre sótlan vaj, kockákra vágva
3 evőkanál hidegvíz
1 ½ teáskanál ecet vagy citromlé
1 tojásfehérje, enyhén felverve

A citromos töltelékhez
1 bögre cukor
¼ bögre kukoricaliszt
1 bögre víz
6 nagy tojás sárgája
½ bögrefriss citromlé
2 evőkanál sótlan vaj

A habhoz
4 nagy tojás fehérje, szobahőmérsékleten
½ teáskanál tisztított borkő
1/3 bögre cukor
3 evőkanál porcukor, átszitálva

Elkészítés:

Egy előkészítő edénybe összeszitáljuk a lisztet, cukrot és sót, de használhatunk elektromos mixert vagy keverőlapátos háztartási robotgépet is. A feldarabolt vajat hozzátesszük, elkeverjük, amíg már csak apró vajdarabkák látszanak és a keverék egészének halvány sárga színe lesz.
A vizet és a citromlevet összekeverjük, és tésztához adjuk, addig keverjük, míg a tészta teljesen összeáll. A tésztát korong alakúra formáljuk, frissentartó fóliába burkoljuk, és a nyújtás előtt hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül hűtjük. (A tésztát le lehet fagyasztani, így 3 hónapig tárolható.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen kerekre kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága kb. másfél centi legyen. Egy 22 cm átmérőjű pite sütőformát enyhén kilisztezünk. A tésztát a formába nyomkodjuk, és 30 percig hűtőszekrényben hűtjük.

A sütőt 200°C-ra melegítjük. A pitetésztát alufóliával beborítjuk, tetejére szárazbabot, nyers rizst vagy erre a célra készült „pitenehezéket”helyezünk. A pitetésztát 20 percig ezzel a nehezékkel a tetején sütjük, ezután ezt az alufóliával együtt eltávolítjuk és további 8-10 percig sütjük a tésztát, míg itt-ott elkezd barnulni. Miután kivettük a sütőből, a tésztát azonnal átkenjük egy kevés tojásfehérjével. (Ettől omlós marad.) A sütő hőmérsékletét 160°C-ra csökkentjük.

A töltelék elkészítéséhez egy közepes lábasban összekeverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd hozzáöntjük a vizet. A keveréket közepesen magas hőmérsékleten rotyogtatjuk és közben habverővel folyamatosan kevergetjük. Addig főzzük, míg a keverék besűrűsödik és fényessé válik.

anna_1.jpgA besűrűsödött keverékből egy bögrényit a tojássárgákra öntünk, majd keverés mellett visszaöntjük a lábosba és még egy percig keverjük. Ekkor hozzáöntjük a citromlevet és addig főzzük, míg a töltelék újra elkezd rotyogni. A lábost levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, a tölteléket gyorsan beleöntjük a lehűlt pitetésztába (a töltelék ekkor nagyon folyékonynak tűnhet, de amikor lehűl, megszilárdul). A töltelék tetejét frissentartó fóliával lefedjük, hogy megőrizze melegségét. Ekkor hozzáfogunk a hab elkészítéséhez.

A tojásfehérjét és a borkövet mixerrel közepes fordulatszámon habosra verjük,majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a porcukrot. A még forró citromos töltelékről levesszük a fóliát, és a hab felét kanalanként adagolva óvatosan a tetejére helyezzük. A habot egy késsel szétterítjük a tölteléken, úgy, hogy az a teljes felületet betakarja. A maradék habot ennek a tetejére adagoljuk, és a fa-spatulával a habot megemelgetve sok apró csúcsocskát formázunk. A pitét 20 percig sütjük 160°C-on, amíg a hab szépen megbarnul. A pitét szobahőmérsékletre hűtjük, majd hűtőszekrényben még legalább 4 órán keresztül továbbhűtjük.

Címkék: recept citrom pite sütemény sütés

komment

süti beállítások módosítása