Zamárdiban első alkalommal rendezik meg a Rosé fesztivált. Július 26-án nem csak az ízletes borokkal, hanem szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket. Legalábbis így szól az esemény beharangozója…
Jobban megnézve a nap eseményeit a fellépők névsora koránt sem olyan kecsegtető, mint egy üveg finom rozé bor. Így, aki a Balaton parti városkát választja július utolsó hétvégéjén inkább csak a borért, a vízért, na meg Mauro olasz étterméért tegye.
A rozé viszont mindenképp megér egy fesztivált, akár először, akár sokadszor. A rózsaszínes bor fogyasztásának hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve terjedt el. Divatosan szólva persze ma már reneszánszát éli, és egyre nagyobb „sikk” rozét inni.
Fogyasztása előtt nem árt a bort 7-9 °C-ra hűteni, mert ekkor bontakozik ki igazán a zamatos íze. A melegebb rozéban gyorsabban szabadul fel az alkohol, ami elnyomja a gyümölcsös jelleget. A lényeg, hogy bátran kóstoljuk, akár először, akár már sokadszor.