Pár éve már nálunk is egyre több helyen lehet beszerezni a rücskös, zöld héjú gyümölcsöt. (Vagy zöldséget?) Az avokádó nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal, ja, és amikor szezonja van nem is drága. A belőle készült krém pedig könnyen a család kedvence lesz.
Mikor először találkoztam vele, megpucoltam, felkockáztam, és néztem, hogy mit csináljak vele. Megkóstoltam, de semmi extra ízt nem éreztem… Mondhatni az ízét sem vettem észre. Google elő, írták ugyan, hogy sózzam, borsozzam és úgy egyem, de ez nem fogott meg. Aztán rögtön ott volt az avokádókrém (spanyolul: guacamole) receptje. Na, ez már tetszett. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén, hát megérte.
Hozzávalók:
2 db érett avokádó
1-2 evőkanál citromlé
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 kanál tejföl
só
bors
mustár
A feltéthez: tojás
Elkészítés:
Az avokádókat félbevágjuk, a magukat kivesszük, és a gyümölcs belsejét kikaparjuk. Azért érdemes minél érettebb avokádót választani, mert könnyebb lesz pürésíteni. (Ha kemény, inkább hagyjuk kockákban, mert nincs az a rúdmixer, ami krémes állagot készítene belőle.) Citromlével meglocsoljuk, ízlés szerint mehet bele a só, bors, egy kevés mustár és az összepréselt fokhagyma. A tejföl jól krémesíti, de ez is a zöldség érettségétől függ, hogy mennyit vesz fel. A rúdmixerrel pépesre keverjük, majd ha kész, fél órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt megfőzzük a tojásokat, de csak lágyra, hogy később, a pirítósra kent avokádókrémen szét tudjon folyni a tojás sárgája.