Csodazöldség, főleg ha jól van elkészítve, így lehetne jellemezni a brokkolit. A karfiol zöld párja – amúgy nem, de így mindenki tudja, miről van szó – gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban. Kutatások azt is kimutatták, hogy jótékony hatású többféle rákbetegséggel szemben, erősíti az immunrendszert és még a kalóriatartalma is alacsony.
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
6 evőkanál majonéz
2 evőkanál mustár
25 dkg gomba
1 db citrom
őrölt fekete bors
só
olívaolaj
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, enyhén sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük, majd a vízből kivéve hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, kissé kinyomkodjuk a benne maradt nedvességet, majd kézi mixerrel pépesre pürésítjük. Ezután adjuk hozzá a majonézt, a mustárt, a kifacsart citrom levét, a sót és borsot. Az előírt mennyiségtől mindenki eltérhet ízlés szerint. Alaposan összedolgozzuk. Ha kész, mehet a hűtőbe hűlni. Ez alatt a megtisztított és felszeletelt gombát nagyon kevés olívaolajon megpirítjuk. Fontos, hogy ne tocsogjon a zsiradékba, száraz, ropogós legyen. Fűszerezzük, és ha szép barnás színe van, akkor elkészült. A meghűlt krémet pirítósra kenjük, a gombát rápakoljuk és nincs más hátra, mint élvezni a pikáns ízeket.