A farsangi fánk és tölcsérfánk receptje már szerepelt a repertoárunkban, ám ezúttal az egészségesebb változatra is gondoltunk. A tönkölybúza egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek nem hiányozhatnak a minőségi és egészséges étrendből.
Kiválóan erősíti immunrendszert, könnyen emészthető, gazdag a rosttartalma, így tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedést. Vitamin- és ásványi anyag tartalma is figyelemre méltó: megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport, és kiemelkedően magas az E-vitamintartalma. A tönkölyből készült élelmiszerek kalcium-, magnézium-, foszfor-, és szeléntartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonák esetében. A fánk viszont kihagyhatatlan lekvár nélkül, bár még az étcsokit is bevetettük… Azért megéri ennyire elcsábulni.
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
25 dkg tönkölybúza liszt
10 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 csipet só
3 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2,5 dl langyos tej
olaj a sütéshez
lekvár és étcsokoládé a tálaláshoz
Elkészítés:
A tönkölyfánk elkészítése ugyanúgy zajlik, mint bármelyik más fánké, csak az összetevőkben különbözik. Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk. A maradék tejből és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát gyúrunk, az olvasztott vajat csak a legvégén adjuk hozzá. A kelesztő tálat kiolajozzuk, és a tésztát duplájára kelesztjük. Ha ez kész, egy lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra lapogatjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és egy konyharuhával lefedjük. Fél órát kelesztjük még így is. A forró olajba a fánkokat úgy helyezzük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Lényeges, hogy az se maradjon el, hogy az ujjunkat benyomjuk a tészta közepébe, ez lesz a lekvár vagy a csoki helye. Kb. másfél percig sütjük, majd megfordítjuk, és még másfél perc, amíg elkészül. Ezután jöhet a plusz kalória. Porcukor, lekvár, vagy épp az olvasztott csokoládé.