Alig vettük észre, de már a farsangi időszakhoz érkeztünk. Ehhez illően megmutatjuk a tölcsérfánk elkészítését, amelyet a nevéhez illően egy tölcsér segítségével kell megalkotni. A tészta összeállítása a sűrű, amerikai palacsintatésztának felel meg, és általában porcukorral, dzsemekkel, lekvárokkal, mogyorókrémmel illik megpúpozni.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 teáskanálnyi sütőpor
3 dkg porcukor
2 nagy csipet só
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
a sütéshez olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat (az olaj kivételével) összeöntögetjük, és habverővel simára keverjük. Eredményként palacsintatészta sűrűségű tésztát kell kapni. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű. Keresünk egy 4-5 milliméter szélességű tölcsért – ha ez nincs, akkor a habzsák, de akár egy sportkupakos kulacs is megfelel a célnak –, és beletöltjük a masszát. A felforrósított olajba körkörös mozdulatokkal belenyomjuk a tésztát. Fél perc sütés bőven elegendő, de a színén is látjuk, ha elkészült. A kiszedésnél figyeljünk oda, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla. Hidegen és melegen is nagyon finom.