Ha már megérkezett az eperszezon, kezdjük el használni úgy is, ahogy eddig nem szoktuk. A rizsfelfújt, azaz a rizskoch – német eredete a "kochen" (főz) szóból származik – már önmagában egy „nemesítés”, hiszen a tejberizs egy sokkal ínycsiklandóbb változata. Ha ehhez jön még a friss eper, garantáltan a család kedvence lesz.
Hozzávalók:
1 liter tej
20 dkg rizs
5 dkg vaj
6 tojás
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint cukor
A tepsi kikenéséhez:
vaj
Elkészítés:
A rizsből a tejjel tejberizst készítünk, és a cukorral ízlés szerint édesítjük. Közben beleolvasztjuk a vajat, és kicsit várunk, amíg kihűl. Ez alatt a tojások sárgáját a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd a rizshez adjuk. A keményre felvert tojásfehérjét, óvatosan szintén a tojássárgás rizshez adjuk. A tepsit kikenjük vajjal, és a masszát egyenletesen beleöntjük, a tejére még pár, vékony szeletke vajat rakunk, hogy „szaftosabb” legyen. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük. A tálalási ötletek végtelenek: csoki öntet, vaníliafagyi, lekvár, eper, vagy bármilyen más gyümölcs remekül illik hozzá.
Fotók: Jurányi Balázs