Nagy gondban lennék, ha allergiás lennék a dióra, és nem ehetném. Minden formában kedvenc ez a Perzsiából és Közép-Ázsiából származó csonthéjas termés, ami hazánkban is őshonos. Legyen épp salátában, mézben vagy süteményben. Ez utóbbiból most egy lisztmentes változat következik.Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió
3 evőkanál zsemlemorzsa
ostyalap
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
fél dl kávé
A tetejére: 10 dkg pörkölt, vágott dió
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzá adjuk a cukor felét. A sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, majd a kettőt összeforgatjuk. Beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, majd óvatosan összedolgozzuk. A tepsi aljába ostyalapokat helyezünk, és erre öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni. Amíg sül elkészítjük a krémet. Minden hozzávalót összekeverjük úgy, hogy a kávét a végén cseppenként adjuk hozzá, majd rákenjük a tésztára. A tetejére még vágott diót szórunk, majd mehet a hűtőbe. A szeleteléssel várjunk 1-2 órát, de utána már fogyasztató is.