A túró igazi jó barát a konyhában. (Annak, aki szereti.) Sokoldalú alapanyag, mert nemcsak a vendégváró falatokhoz lehet variálni, de a főételeket is meg tudja bolondítani, sőt, a desszerteknek is se szeri, se száma. Ráadásul nem kell mindig a jól bevált túrótortához fordulni. Próbáljuk ki a túrós lepényt; ez is a család kedvence lehet.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
4 tojássárgája
4 dkg élesztő
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 dl tej
csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
75 dkg túró
3 tojássárgája
10 dkg cukor
3 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd miután felfutott, hozzáadjuk a sót. Kelesztőtálba öntjük, majd a felolvasztott vajat, a lisztet és a tojást is belekeverjük. Összegyúrjuk, és egy órán keresztül meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük. A töltelék összetevőit is egybekutyuljuk. Nem kell megijedni akkor sem, ha túl folyékony lett a töltelék. Az állagán 2 szem főtt burgonyával tudunk keményíteni. Az így kapott masszát a tésztára öntjük, és alacsony hőmérsékleten fél óráig sütjük.
Ha kihűlt, reszelhetünk rá egy kis citromhéjat, és meggylekvárral tálaljuk.