Egy rég elfeledett kedvenc a töltött zsemle. Szendvics formájában épp eleget ettük gyerekkorunkban, most már ideje fejlődni a gasztronómiával. A zsemléből nem csak tökéletes tízórai készülhet, hanem ízletes desszert is.
Hozzávalók 6 személyre:
6 zsemle
50 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 dl tejföl
4 ek kristálycukor
3 dl tej
5 dkg vaj
Elkészítés:
A tejet egy zacskó vaníliás cukorral felforraljuk. A zsemlék tetejét levágjuk, és a belsejét kivájjuk, de nem kell teljesen, mert amilyen levegősek a mai zsemlék, elég, ha belenyomkodjuk az aljára, oldalára. A túrót összekeverjük a másik zacskó vaníliás cukorral, a tojásokkal, a cukorral, és 1-2 evőkanál tejföllel lágyítjuk. A zsemléket meglocsolgatjuk a meleg tejjel, de ne túl sokkal, mert könnyen eláznak. Egy kivajazott tepsibe helyezzük. Beletöltjük a túrót, és rátesszük a zsemlék tetejét.
Ezeket a tetőket meglocsoljuk a vaníliás cukros tejjel, és mehet be a forró sütőbe, ahol addig sütjük, míg szép barnás színe nem lesz. Vigyázat, ne süssük túl, mert akkor könnyen kiszárad. Tálaláskor porcukor és/vagy olvasztott csokoládé is mehet a tetejére.