A bébispenót vagy bébiparaj, esetleg perzsa fű néven ismert zöldség vitaminokban (A, B, C, B9), provitaminokban (karotin,), ásványi anyagokban és főként vasban igen gazdag, de jelentős a telítetlen omega-3-zsírsav-tartalma is. Víztartalma kimagasló (közel 90%), így kalóriatartalma elenyésző. Mindezt tonhallal keverve és salátaként fogyasztva jól beleilleszthetjük a fogyókúrás étrendbe. Tésztával már kicsit rontunk az összképen, de cserébe nagyon finom ebédet készülhetünk belőle.
Hozzávalók:
60 dkg friss bébispenót
3 dl sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg tonhal konzerv
50 dkg tagliatelle
10 dkg parmezán sajt
só
bors
oregánó
bazsalikom
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A fokhagymát pucolás után fokhagymanyomóval összezúzzuk. Serpenyőben, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a hagymákhoz hozzáadjuk a lecsöpögtetett tonhal konzervet és a megmosott, összevagdosott bébispenótot. Pár perc kevergetés után egy nagyobb tálba öntjük az egészet (akkorába, hogy majd a tészta is elférjen benne), hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és a fűszerekkel ízesítjük. A megfőtt tésztát leszűrjük, és összeöntjük a tonhalas-paradicsomos szósszal.
Összekeverjük, majd hőálló tálba rakjuk. A tetejére parmezánt szórunk, de a friss bazsalikom, és/vagy a nyers bébispenót is elfér rajta. Előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütjük.