Mit tesz az ember, ha valahogy eddig nem akadt még össze a spárga főzési fortélyaival? Segítséget kér. De kitől? Legyen egy barátnő. Főzés közben elő a Facebook-chatet, és érkeznek az instrukciók: „Mosd meg, törd le, ami fás. Ha forr a víz, dobd bele, pár perc, vedd ki, tedd át a jeges vízbe. Na, milyen lett?”
Várj, még nem tudom… Még megy rá a mártás, és be a sütőbe. Majd utána elmondom.
Hozzávalók:
1 csomag spárga
1 tojás
1 pohár tejföl
10 dkg füstölt sajt
6-7 db nagyobb méretű burgonya
liszt
só
bors
szerecsendió
olaj
mustár
Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk (ha fehér, a szárát is meg kell hámozni, a zöldnek csak a fás végét vágjuk le). Vizet forralunk, és ha már jól „lobog”, belerakjuk a spárgákat. 2-3 perc múlva azonban kiszedjük, és rögtön átrakjuk egy jeges vízzel teli tálba. 2-3 perc után ebből is kikapjuk, így megmarad a zöldség ropogós állaga. Ha kész, tűzálló tálba rakjuk. A tejfölt összekeverjük egy kis mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és egyenletesen eloszlatjuk a tálban heverő spárgákon. A tetejére füstölt sajtot szórunk, és az előmelegített sütőbe dugjuk, ahol 200 fokon megsütjük.
Eközben a burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük (a sajtreszelő nagyobbik fele erre tökéletesen alkalmas). Hozzáadunk annyi kanál lisztet, ahány burgonyát lereszeltünk, majd sózzuk, borsozzuk és a tojást is beleütjük. Addig kutyuljuk, amíg masszává nem válik, és evőkanállal kis gombócokat formázunk. Ezután már csak a forró olajban kell kisütni.
És a chates beszélgetés vége?
„Na, milyen lett?”
„Húúú, nagyon finom, és elsőre sikerült. Köszi a segítséget.”
„Nincs mit, bár fogalmam sem volt arról, amiket leírtam, de láttam, hogy Jamie Oliver is így csinálta…”