Amikor a görög konyha már nem csak a gyrosból, olívabogyóból és feta sajtból áll, akkor érdemes bátran kacsingatni más ételek felé is. A muszaka a Balkán-vidék közkedvelt főétele, de a régión kívül a legismertebb a görög változat. És bizony, már ez is van húsmentes kivitelben.
A fehér falak, a kékre festett fa székek és asztalok, a kockás abrosz, az olajmécses, a meleg nyári szellő, na meg a fejünk felett kúszó virágok olykor valósággá válnak, és ehhez még egy finom vacsora is társul. Tengerparti étterem Görögországban, ahol a „sziját” mindenki jól megtanulta, és a magyar turista még mindig annyira gyakori, hogy az étlapon is ott virít a magyar szöveg.
Muszaka vegetáriánus módon. Ez kell! Mi van benne? Mindegy is, kóstoljuk meg!
A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. Kivéve, ha a „növényevőknek” kedveznek. A görög változatban hús helyett burgonya és gomba szerepel, na meg az elmaradhatatlan padlizsánrétegek, amelyeket feta sajtos besamelmártással öntenek le, majd sütnek meg. Az összeállított muszakát addig sütik, míg a teteje megbarnul. Általában langyosan tálalják. Mondom, általában…
Az alapreceptnek számos változata létezik a törököknél is, a bolgároknál vagy a szerbeknél is. Néha a mártást hagyják el, máskor a zöldségeket variálják, hol marha, hol disznó az alap. A lényeg, hogy valahol olyat csípjünk el, amit szeretünk.