Október 11 és 13. között egy teljesen új fesztivál debütál Budapesten a Városháza Parkban, a Deák Ferenc tér mellett. A hagyományteremtő rendezvényen a jellegzetes székelyföldi süteményé, a kürtőskalácsé lesz a főszerep.
A fahengerekre tekert, nyílt tűzhely parazsánál sült kalácsok receptje és készítési technológiája 1680 után német nyelvterületről került a magyarokhoz, amikor az erdélyi fejedelmi udvarban magyarra fordították Rumpolt 1581-ben megjelent szakácskönyvét. 1723-ban már kürtőkalács néven rögzítette egy magyar nyelvű írás, és azóta töretlen sikerrel büszkélkedhet.
Elkészítési módja: fahengerre kelt tésztát tekernek, faszénparázs fölött barnára sütik, majd – diós, fahéjas, kakaós, vaníliás stb. – cukorba forgatják. Régen főként ünnepi alkalmakra (esküvő, keresztelő) készítették. Jelenleg sokféle változata van, legnépszerűbbek a hagyományos cukormázas mellett a diós, kókuszos és fahéjas ízűek.
A fesztiválon is végtelen számú ízvariációban kapható majd, sőt bemutatkozik a „kürtőske” is, az igazi modern minikalács. Valamint a kilátogatók olyan ínyencségeket is megkóstolhatnak, mint a Kürtős Krémes, a Kürtős Karikák vagy a Kürtős Csapágy.
Lesznek finom borok, pálinkák, koktélok, ízletes sajtok, sonkák, kolbászok; sőt, üdítő koncertek is szórakoztatják majd a közönséget. Fellép a Sugarloaf és a Heaven Street Seven zenekar, az X-faktorból ismert Csobot Adél, Antal Timi, Baricz Gergő, valamint a Keresztes Ildikó Band, a Hot Jazz Band és a Balkán Fanatik is színesíti a programot.