Kevés gyümölcs van, amely kis mennyiségben is jóllakottságot okoz, 100 grammja csupán 50 kalóriát tartalmaz és ekkora mennyiségben még 1,4 gramm rostot is találunk. Az ananászról van szó, amely egész évben kapható a boltokban. Érdemes olyan étellel is kipróbálni, amelyhez nem sűrűn párosítjuk. Mondjuk a túrógombóccal…
Hozzávalók:
1/2 kg túró
2 tasak vaníliás cukor
1 tojás
4 evőkanál búzadara
1 evőkanál barna nádcukor
1 friss ananász
csipetnyi só
A pirított zsemlemorzsához: 4 evőkanál étolaj és 3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a darát. A masszát hűtőbe tesszük, amíg a csipet sóval ízesített főzővíz felforr. Egy serpenyőben a felmelegített olajban takaréklángon megpirítjuk a morzsát. A túrós masszából egyenletes nagyságú gombócokat készítünk, és formázás közben egy-egy ananászdarabot teszünk a közepébe. Forrásban levő vízbe rakjuk. Akkor vannak kész, amikor feljönnek a víz tetejére. A gombócokat kiszedjük, lecsöpögtetjük, és megforgatjuk a morzsában. A szokásos tejföl és porcukor mehet rá tálaláskor, de nélküle is finom lesz.
Ötlet és megvalósítás: Salsi