A lángos nem csak a strandszezonban hódít. Főleg, ha arról az igazi, ropogós, jó kis piaci lángosról van szó. Vagy egy kicsit mégis más. Egészségesebb alapanyagokból – tönkölyliszt, kókuszzsír – készül, de az íze ugyanaz marad. Aki meg nem hiszi, járjon utána…
Hozzávalók (kb. 11 db minilángoshoz):
3 dl langyos víz
2 teáskanál barnacukor
20 g friss élesztő
1 evőkanál só
1/2 kg tönkölyliszt
3 evőkanál kókuszolaj
1/2 kg kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, és az élesztőt is belemorzsoljuk. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt, amikor ez megtörtént, hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel. Jöhet a liszt: laza tésztát keverünk ki belőle, amelyet 20 percre letakarunk, és kelni hagyunk. 20 perc után a tésztánkat körbelocsoljuk kókuszolajjal, így könnyen tudjuk felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz, és nem fog úgy ragadni. Újra letakarjuk, és még 5 percre megint kelni hagyjuk. Utána tetszőleges méretű halmokat tépünk le a tésztából, egy olajozott tálcára tesszük őket, és 5-10 percig ismét pihennek. A megolvasztott és tűzforró kókuszzsírban kisütjük.
Fontos, hogy forró legyen, különben lapos marad a lángos. Kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, lecsepegtetjük, és reszelt sajttal, tejföllel, fokhagymával – vagy kinek mi ízlik – már ehetjük is!
Ötlet és megvalósítás: Salsi