Győzködtem anyukámat, hogy igen, ebédeltem. Nem, a palacsinta nem a desszert volt. Az úgy már unalmas. Persze, hogy egy jó nutellásnak vagy lekvárosnak nincs párja, de nem kell mindig az édes. Van, amikor a zöldség és a sajt is meg tudja bolondítani a jól ismert tészta receptjét.
Hozzávalók a palacsintához:
40 dkg búzaliszt
1 db tojás
1 teáskanál só
4 dl víz (szóda vagy ásványvíz)
2 db sárgarépa
1 maréknyi rukkola
Hozzávalók a mártáshoz:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej
só
bors
szerecsendió
Töltelék:
Füstölt sajt, feta vagy mozzarella, kinek mi tetszik, ízlés szerint.
Elkészítés:
A palacsintatészta hozzávalóit összeöntjük, kivéve a rukkolát és a répát. Simára keverjük, és csak ezután adjuk hozzá a zöldségeket. Az így kapott masszát a szokásos módon – forró palacsintasütőben – kisütjük. Amíg kicsit hűlnek, elkészítjük a besamelmártást. A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Ezután nincs más hátra, mint hogy a sajtdarabokkal megtöltsük a palacsintát, feltekerjük, és hőálló tálba tegyük.
Ráöntjük a mártást, megszórjuk még egy kis reszelt sajttal, és a 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a szép aranysárga színt el nem nyeri.